logo

Layout

De par-70 baan van GC Heidemeer is een golfbaan waar iedereen niet zomaar even zijn handicap speelt. Elk van de 9 holes heeft een eigen gebruiksaanwijzing, waarbij precisie en coursemanagement vereist zijn. Vier holes slingeren door een bebouwd parklandschap, twee holes door het Heidebos en drie holes liggen idyllisch langs het fraaie Heidemeer (zie ook deze video op Youtube). Van diverse gasten hebben wij al vernomen dat de baan relatief moeilijk is, maar toch vergevingsgezind is. Daarnaast beschikt de baan over diverse oefenfaciliteiten (zie deze video).

Hole 1 / 10, Par 4:

Afstanden:

250M
231M
181M
Stroke-index: 17 / 18

Beschrijving van de hole:

Een relatief korte en gemakkelijke hole. Vanaf de tee-box gewoon recht afslaan en de bal ligt snel op de green, daarna nog even putten en klaar is Kees.. Althans, zo lijkt het, maar de bal recht slaan is niet voor iedereen even gemakkelijk! Links is een laterale waterhindernis. Links voor de green is hoge rough. De green wordt rechts bewaakt door een bunker. Een afslag met de driver (voor een kans op eagle) kan, maar absolute precisie is vereist. De bomen rechts oefenen een grote aantrekkingskracht uit, waar al veel ballen tevergeefs gezocht zijn. De bunker rechts van de fairway lig op een zodanige afstand, waardoor veel spelers er bij hun afslag mee te maken kunnen krijgen. Benader de hole met precisie en een birdiekans is gegarandeerd!

Hole 2 / 11, Par 5:

Afstanden:

461M
436M
369M
Stroke-index: 5 / 6

Beschrijving van de hole:

De enige par 5 op de baan begint met een sloot vlak voor de afslagplaatsen en daarachter wordt de fairway afgeschermd met bomen. Een niet precieze afslag van de tee brengt op plusminus 200m links en rechts bomen in het spel. De fairway is relatief breed (maar wel geonduleerd), met links en rechts medium-rough. Wanneer de green in zicht komt (zo rond de 150m), dan wordt het zaak goede keuzes te maken. In het midden beschermt een grote boom met bunker de directe toegang tot de green. De strategisch geplaatste vijver dwingt je om links aan te houden. Voor longhitters is de green in 2 te halen, maar of de putt voor eagle dan ook echt valt, hangt toch echt van de pin positie af op de geonduleerde green!

Hole 3 / 12, Par 4:

Afstanden:

324M
279M
213M
Stroke-index: 3 / 4

Beschrijving van de hole:

Eén van de mooiste holes van de baan en een lastige. Links en rechts is er bos. Het teeshot moet recht zijn vanwege de centraal geplaatste boom aan het begin van de fairway. Sla je gemakkelijk een fade? Dan kan een heel goede uitgangspositie naar de green gecreëerd worden. Denk echter om de sloot die maar wat graag ballen vangt die met fade geslagen worden. Bij een goede rechte afslag (liefst een beetje links aanhouden) is er niets aan de hand en heb je een direct schot naar de green. In de dogleg bewaakt een tweede grote boom de green, bijgestaan door een lange bunker. Een flinke uitdaging! Wat doe je als je vlakbij de sloot ligt? Ga je ervoor: over alle bomen direct de green op, of offer je juist een slag op terug naar de fairway? Keuzes!

Hole 4 / 13, Par 4:

Afstanden:

321M
276M
218M
Stroke-index: 11 / 12

Beschrijving van de hole:

Voor de heren (of dames) die vanaf geel spelen is er een goed teeshot nodig. De bossen links en rechts vangen regelmatig ballen die teveel afwijken. Recht afslaan is dus een absolute must! Vanaf rood en oranje opent de fairway zich breed en overzichtelijk. Afhankelijk van het jaargetijde is er links en rechts rough te vinden, opletten dus waar de bal landt! Het tweede schot is makkelijker, tenzij je rechts op de fairway beland bent: dan bewaakt wederom een strategisch geplaatste boom de toegang tot de green met daarom heen lichte rough. Een hoog schot naar binnen is dan noodzakelijk. De green loopt meer af dan je zou denken. Als de vlag achterop staat is een putt vanaf het midden van de green lastig. Staat de vlag voorop: ga dan voor de birdie!

Hole 5 / 14, Par 3:

Afstanden:

164M
144M
92M
Stroke-index: 9 / 10

Beschrijving van de hole:

De eerste par 3 is meteen een leuke. Omringd door het Heidemeer is er flink ruimte voor een goed teeshot, maar de rough rechts van de green kan onvergeeflijk diep zijn! De hogere handicappers kunnen hier ook voor de birdie gaan, mits de bal op de juiste plek op de green geslagen kan worden. Links en rechts is er water (links een sloot, rechts is het Heidemeer), maar met een recht teeshot komt dit nimmer in het spel. De green is flink geonduleerd en afhankelijk van de positie van de vlag kan er een lastige putt ontstaan (een flinke putt 'downhill' met veel slope en break of juist een putt met veel slope 'uphill'). Wanneer u op de teebox staat blijven voorbijgangers op het pad achter de hole soms staan kijken. Kunt u goed onder druk afslaan...?

Hole 6 / 15, Par 4:

Afstanden:

394M
329M
287M
Stroke-index: 1 / 2

Beschrijving van de hole:

Deze lange par 4 slingert zich langs het Heidemeer en langs hole 3. Vergeet bekenden die in tegengestelde richting op hole 3 spelen niet even te groeten! Een teeshot mag via de fairway van hole 3 gespeeld worden, wat een flinke afsnijding kan betekenen. Vergewis je ervan dat er dan geen mensen op hole 3 aanwezig zijn! Als je een longhitter bent is dit een heerlijke hole. Pas wel op het vele water rechts als de fairway aangehouden wordt en de green in zicht komt. Kom je in de rough tussen hole 3 en 6 in, dan maar hopen dat je een goede 'lie' aantreft: je zult de eerste niet zijn die zijn tweede schot gesmoord ziet in het hoge gras... Met de vlag voorop houdt u een putt over die goed te lezen is, maar als de vlag achterop staat is het lastig de bal dichtbij de hole te krijgen!

Hole 7 / 16, Par 3:

Afstanden:

152M
131M
87M
Stroke-index: 13 / 14

Beschrijving van de hole:

Dit is een par 3 die al menig golfer ballen heeft gekost. Samen met hole 3 de 'signature holes' van GC Heidemeer. Vanaf geel moet er een flink aantal meters over het water geslagen worden. Ook hier is het devies: recht slaan! Een bal die maar naar links gaat eindigt in het moeilijk toegankelijke bos. Soms werken de takken van de bomen mee om de bal terug te vinden, maar even zo goed kan het 'terug naar de tee' betekenen. Rechts loert out-of-bounds en wordt de green bewaakt door een diepe bunker. Sla je recht en ver? Val dan de vlag aan. Ben je niet al te lang van de tee? Speel dan rechts naar de uitloper van de fairway en pitch de bal dichtbij de vlag. De relatief korte hole heeft al een flink aantal hole-in-ones opgeleverd!

Hole 8 / 17, Par 4:

Afstanden:

315M
287M
245M
Stroke-index: 7 / 8

Beschrijving van de hole:

Deze hole is een echte dogleg naar links. Afsnijden is bijna niet mogelijk, tenzij er flinke draw geslagen wordt als teeshot (of een verre fade indien je linkshandig bent). Het tweede schot is voor de meeste mensen een slag naar binnen, maar pas op voor het slootje dat zich door de hole kronkelt. Precisie en course-management zijn dus van belang op deze hole. Een precies geplaatst teeshot kan een tweede schot van 100 tot 130 meter opleveren, maar een minder goede bal kan ook een tweede schot van 150 meter betekenen. De green is bol waardoor een te ver gespeelde bal gemakkelijk over de green rolt. Let dus op waar de vlag staat! Staat deze voorop: go for it! Staat hij achterop? Denk dan nog eens goed na. Een chip naar de vlag is wellicht net een betere keus!

Hole 9 / 18, Par 4:

Afstanden:

234M
211M
170M
Stroke-index: 8 / 16

Beschrijving van de hole:

Een redelijk makkelijke par 4 om mee te eindigen. Op zich niet heel moeilijk, maar het teeshot is belangrijk. Te ver en het water komt onverbiddelijk in het spel. Ben je een longhitter met minimaal 220 meter carry op de club die je in je handen hebt? Dan kun je het overwegen om er in één keer voor te gaan om een kans op eagle te krijgen. De green is lastig en helt richting het water. Je tweede slag onder de hole houden betekent een uphill putt die aanzienlijk makkelijker is dan dezelfde downhill. Cruciaal is toch wel het tweede schot naar de green. Ben je te kort of te voorzichtig? Dan is de waterhindernis het lot van je bal. De mensen die rondom deze green wonen kijken inmiddels niet meer op als ze een flinke plons (of twee) horen!