logo

Clubkampioenschappen Mixed Greensome 2022

Het weekend van 9 en 10 oktober jongstleden stond dit jaar in het teken van wellicht het meest gezellige clubkampioenschap van ons cluppie: de Mixed Greensome kampioenschappen! Het summum als het gaat om de spelvorm greensome! Een aantal jaren geleden alweer werd er besloten niet langer volgens een vast speelschema te spelen, maar werd dit kampioenschap synoniem voor het concept ‘loting’, wat absoluut (nog steeds) een unieke dimensie toevoegt. Dit jaar was er wederom een nieuwigheid en wel in de vorm van ‘poulewedstrijden’, waardoor elk geformeerd koppel meerdere kansen kreeg om zich te kunnen plaatsen voor de eindronde: de beste 8 gingen na de ochtend (als poulewinnaar) door naar de kwartfinales, zondagochtend werden de halve finales gespeeld en zondagmiddag de finale.

De wedstrijdleiding dit weekend was wederom in de kundige handen van Jan Sietse Heida en zijn mede TC genoot Jan Dijkstra. Net als voorgaande edities traden Wij (Digna en ondergetekende) als goed op elkaar ingespeeld duo aan. Wij werden geloot in Poule 3. Onze tegenstanders in deze poule waren de duo’s Willem Perridon / Mirjam Nieuwenhuijsen en Carmen van Werkhoven / Jorn Palstra. Carmen trof ik donderdagmiddag op de range. Ze was al doodsbenauwd voor de dag die je wist dat zou komen (de zaterdag dus) en dat wij tegen elkaar moesten spelen. Tevreden concludeerde ik dat we psychologisch dus al 1up in deze partij stonden, ook al duurde het nog 2 dagen voordat de pot uberhaupt gespeeld zou gaan worden!

Daar er eerst een andere partij uit de poule gespeeld zou worden vond ik het zelf vroeg genoeg om 09.30 aanwezig te zijn. Ik had echter de instructiemail van onze meester organisator Jan Sietse Heida niet goed gelezen waarin stond dat we allemaal om 09.00 aanwezig moesten zijn. Ik kreeg dan ook van Digna om 9.25 een appje: “ben je wel wakker?” wat mij de wenkbrauwen deed fronsen. Eenmaal op de club viel mij gelijk een hoop hoon ten deel vanwege het feit dat ik ‘te laat’ zou zijn en daarom maar 2 down aan de eerste pot moest beginnen.
Een vol speelschema dus in de ochtend. Door wat afzeggingen traden in totaal 23 koppels(!) aan die in bliksemsnelle 9 holes matchplayrondjes poulewinnaar te worden, zodat ze door konden gaan naar de kwartfinale.

Ons eerste potje startte wat later dan gepland en was tegen het duo Willem en Mirjam. Zij speelden de eerste wedstrijd tegen Carmen en Jorn en dat was een spannende pot! Deze partij eindigde in een remise. Willem en Mirjam konden daarna direct door tegen ons. Hoewel zij warmgedraaid waren en wij niet konden wij toch deze wedstrijd vrij gemakkelijk in ons voordeel beslechten. Door het gelijkspel en de winst van ons waren wij gelijk koploper. Samen met Carmen en Jorn zouden we dus uit gaan maken wie poulewinnaar zou worden. Hoewel het bij tijden wat rommelig was konden wij na hole 6 de winst claimen en waren we dus poulewinnaar. Doorrrrr naar de kwartfinales dus!
We speelden tegen de winnaar van poule 3 en daarom troffen wij in de middag de ‘Bogeybabe’ en de ‘Birdieboy’ in de personen van Heleen Kamphuis en Daan Wedema. De toon werd al vroeg gezet in de pot doordat Heleen van buiten de green op hole 1 een putt voor birdie maakte en wij de onze mistten. 1up voor het in het roze geklede duo! Vervolgens ging het op en af en kregen we gedurende de wedstrijd meer grip op het verloop en konden wij na 16 holes de felicitaties van hen in ontvangst nemen! Doorrrr naar de halve finale dus!

Zondagochtend werd om 9.30 het halve finale geweld ingezet: Carin en Erik tegen ons en in de andere halve finale speelden Jan Sietse / Elly tegen het sterke duo Dennis / Roely. Wederom stonden we door een putt van buiten de green (dit keer van Carin) direct 1 down na de eerste gespeelde hole, maar wij zijn meer van de lange adem. Er werd door beide duo’s goed gespeeld, maar door van kleine foutjes te profiteren stonden wij na 9 holes reeds 3up! Die voorsprong gaven we niet meer uit handen en dus konden we ons op gaan maken voor de finale na hole 15!
In de andere halve finale werd fel gestreden. Omdat wij allen (en ja: u thuis dus ook) het scoreverloop via de livescoring konden volgen zagen wij dat in deze partij het lange tijd gelijk opging. Laat in de tweede 9 en onder het toeziend oog van ons die reeds klaar waren zagen we Jan Sietse en Elly winnen op hole 17.

En dus… Een herhaling van de finale van vorig jaar! Die finale wonnen wij toen vrij gemakkelijk, maarrrr resultaten uit het verleden: afijn: u kent het gezegde. En dus gingen we om 14.00 plaatselijke tijd los en het was een different cookie deze keer! We hielden elkaar bij de strot tot hole 6 en pas toen konden wij de eerste hole winnen, terwijl we hole 5 ternauwernood wisten te halven. Prompt wonnen we ook de volgende en stonden toen ineens 2 up en na hole 8 ineens 3 up! Hoewel Jan Sietse en Elly van alles probeerden om iets terug te doen lukte dit niet. Gedecideerd en geroutineerd bleef Digna haar drives ver en recht slaan, chipjes naar de green brengen en wisselden we elkaar af in het maken van goede slagen. En dus konden wij op hole 14 de partij naar ons toetrekken en deden dat dan ook. Een laatste ‘halve’ en we mochten ons alweer voor de derde keer Mixed Greensome Clubkampioen noemen!

Na een gezellige nazit en dito prijsuitreiking was het inmiddels al na zessen toen wij naar huis gingen. Digna en ik bleven op het parkeerterrein nog even plakken om na te genieten van de overwinning. En toen rees de onvermijdelijke vraag: gaan we volgend jaar weer samen spelen? We keken elkaar eens diep in de ogen aan en wisten beide tegelijkertijd het antwoord. Driemaal is scheepsrecht. Soeverein driemaal een Kampioenschap op je palmares bij kunnen schrijven zegt genoeg. We hebben niets meer te bewijzen en alles te verliezen. En daarom besloten we dat we volgend jaar allebei een andere speelpartner gaan kiezen. Dus dames en heren van de Heidemeer: ‘de breakup van de eeuw’, bel RTL Boulevard en Evert Santegoeds: Digna en ik spelen volgend jaar niet, ik herhaal niet, weer samen de Mixed Greensome.

Partir, c’est mourir un peu zegt een bekend Frans gezegde, maar de blik moet naar voren… Dus Digna: bedankt voor het samenspelen de afgelopen 3 jaar. Dankzij Peter ‘de Profeet’ Aarden werden we het onverslaanbare duo dat we samen de afgelopen 3 jaar hebben gevormd. We stoppen op ons hoogtepunt en het was me een waar genoegen samen te spelen én natuurlijk te winnen! Ongetwijfeld treffen we elkaar snel weer op de Heidemeer!

Arjen Miedema

Baanstatus
Sluiten